Moderna och innovativa båtar

Båtar av äldre modell kan vara vackra och gedigna, men de drar ofta mer bensin. Med dagens teknik, lyckas man skapa allt mer energisnåla alternativ med mer hållbara material och spännande nya innovativa uppfinningar.

Nya spännande el-båtar

Precis som med bilmotorer har vanliga och äldre traditionella båtar och deras motorer alltid gått på bensin eller diesel. Bilar har som känt utvecklats enormt inom teknikens värld och allt fler bilar går på el och nu etableras detta inom båtvärlden. Går man i tankar att skaffa en båt finns det bra tips innan man köper en ny båt som man ska ha i åtanke. Om man vill köpa en helt unik och modern båt har företaget Candela Speed Boat skapat en ny typ av båt som går helt på el och flyger som ett jas-plan över vattenytan! Båtens el har en laddning som räcker hela 9 mil och det enda som krävs, är att man har en aktiv styrning för att båten inte ska välta. Detta kan komma att bli framtidens lösning på förbättring av miljön även till havs. Enligt Naturvårdsverket släpper vanliga båtar ut cirka 180 000 ton koldioxid per år bara i Sverige. El-båten har en teknik där lyftkraften kommer från två vingar under vattnet och båten svävar en bit ovanför ytan. År 2023 ska Region Stockholm börja använda världens första elektriska bärplansskepp för testning. Fartyget Candela P-30 drar 80 procent mindre energi än dagens dieselfärjor. Candela tillverkar även mindre el-båtar för privat bruk eller så kan man få tag i el-båtar med modeller som Xshore eller Q30. Om man vill köpa sig en ny och modern el-båt kan det kosta en del pengar, då kan man behöva ta ett lån. Då ska man vända sig till Lånakuten.com som fördelaktigt har alla låneföretag samlade på ett och samma ställe!

Nya och mer hållbara material i båtar

Träbåtar kan vara riktigt vackra när man ser dem puttra fram på vattnet, men ska man äga en träbåt, får man vara beredd på att den kräver mycket underhåll. Det kommer ständigt nya material på båtar som är återvinningsbara, eller kräver så gott som inget eller lite underhåll. Aluminium är ett material som används i båtar och är både lätt och kräver väldigt lite skötsel. En aluminiumbåt kan kosta lite mer, men är värt pengarna om man inte vill hålla på för mycket med skrovet. Enda nackdelen är att om det skulle gå hål är det svårt att laga och kräver specialkunskaper. Plast är det mest vanliga i fritidsbåtar och är så gott som underhållsfritt. Idag tillverkar man plastbåtar i mer miljövänligt material som polyetylenplast som kan återvinnas. Plasten är även UV-tålig och båten tål tuffa tag utan att skadas.

I samma takt som att man nu utvecklar självkörande bilar gäller denna forskning och utveckling även inom båtvärlden. Tekniken finns redan på de större kryssningsfartygen men fortfarande under uppsikt av personal. Med denna teknik vill man nu utveckla självkörande båtar även i mindre format för privat bruk. Framtidens sjöfart är spännande och precis som med självstyrande bilar, krävs det dock en hel del lagändringar och säkerställande av tekniken innan man kan börja använda sig av självstyrande båtar. Framtiden är redan här och med spännande innovationer!

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy