Båtar och båtliv

Som båtägare känns ofta senhösten och vintern som en enda lång transportsträcka fram till våren och takdroppet. Då blir det liv och rörelse på varvet och presenningar lyfts av. Där ligger den och väntar, pärlan, drömmen om sommarens härliga utfärder på blåa vatten under en lika blå himmel.

Vårrustning

Den som gjort sitt jobb vid upptagningen på hösten kan känna sig nöjd när det är dags för vårrustning. Båten är renare och det ligger inte kvar några fuktiga dynor eller krulliga sjökort i ruffen. För oss andra är det bara att börja städa ur det värsta direkt och självklart tänka på att vi verkligen måste komma ihåg att städa nästa höst. Det blir som det blir.

Hur vårrustningen går till beror förstås på vilken typ av båt du har. Är det en träbåt väntar många timmars kärleksfull vård av träytorna med slipning, lackning och kanske målning. Plastbåtsägaren har det ofta lite enklare men även här behövs förstås grundlig rengöring, kanske rubbing av några envisa fläckar och slutligen polering så att skrovet glänser i solen. Arbete som ger synligt resultat. Det är gott att sitta på en träbock på ett båtvarv, med en kaffemugg i nypan och beskåda sitt verk och drömma sig några månader fram i tiden.

Utrustning

Varje vår brukar det vara några saker som behöver bytas ut. Passa på att se över fendrar och tågvirke i samband med vårrustningen. Tänk också igenom vilka som ska följa med på sommarens utflykter och se till att det finns flytvästar ombord till alla. Om det finns matlagningsmöjligheter ombord kanske det behövs nya köksattiraljer. Alltid kul att ha nytt och fräscht förstås, och om kassan inte räcker till kan ett lån utan UC vara en smart lösning. Du kan köpa de där småsakerna du vill ha, men slipper få en kreditupplysning noterad hos UC.

Första båten

Har du precis skaffat eller planerar att skaffa en båt har du en spännande tid framför dig. Det finns bra guider på nätet med tips om det mesta som rör båtägande, så du kan skaffa de kunskaper som behövs redan från början. Resten kommer med erfarenhet.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy