Sverige är ett båtland

Tack vare vår geografiska placering och vår väldigt långa kustremsa så har båtlivet alltid varit väldigt viktigt i Sverige. Förr så var havet och båtar det absolut vanligaste sättet att transportera både varor och människor och det är ingen slump att våra 3 största städer ligger längs med havets kust. Det var också väldigt viktigt för Sverige att ha en stark flotta för att kunna kontrollera haven när vi förde krig mot Danmark eller något annat land. Nu är vi som tur var lite fredligare av oss men båtar och båtlivet ligger fortfarande många svenskar varmt om hjärtat.

Sjöfartsverket uppskattade 2017 att det fanns uppskattningsvis 822 00 fritidsbåtar i Sverige. Det ger en fingervisning om hur viktigt havet och sjön är för oss. Det är inte bara längs skärgårdarna det finns båtar utan överallt och även i mindre sjöar. Många blir kanske avskräckta av priset på båtar men hos många banker finns väldigt förmånliga lån till båtar som kan förverkliga drömmen om en egen båt. Det går att ha båten i sjön stora delar av året men på vintern får du ta upp den och börja drömma om nästa års seglatser igen.

Utvecklingen av moderna motorer

Utvecklingen av moderna motorer går framåt även för båtar. Precis som för en elbil så är det möjligt att ha en motor som går på el till en båt. Utvecklingen av elmotorer har kommit längre än för båtar men det går framåt även för båtarna. Nätverket för att ladda sina elbåtar är inte riktigt lika bra som för elbilar men under hösten 2020 så fick världen sitt första laddnätverk för elmotorer för båtar. Detta skedde dessutom i Stockholm och det är helt gratis för alla att använda. Åtminstone till en början. Företaget bakom laddnätverket ser det som en bra startpunkt för att senare kunna utveckla det ännu mer när fler börjar använda systemet.

Stor frihet med egen båt

Det allra bästa med att ha en egen båt är friheten som den erbjuder. Du behöver aldrig fråga någon om lov utan när du känner suget för att komma ut på havet eller sjön så kan du åka ut. Kanske för en fisketur eller bara för att åka lite. Oavsett så är en egen båt något alldeles särskilt. Det finns en del underhåll som behöver göras. Såklart beroende på vilken slags båt du väljer att köpa men oavsett så kommer du aldrig att ångra ett båtköp.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy