Below

Det finns en särskild kategori av båtfilmer som är extra spännande och det är ubåtsgenren. Filmen Below från 2002 tar steget från action till påtaglig skräck när märkliga saker börjar hända ombord på en amerikansk ubåt under andra världskriget.

USS Tiger Shark

När den stora ubåten Tiger Shark befinner sig på patrulleringsuppdrag mitt ute i Atlanten 1943 inkommer oväntade order om att plocka upp tre överlevare från det krigshärjade engelska sjukhusfartyget Fort James. Ubåten skulle egentligen ha återvänt till basen i Connecticut för vidare instruktioner och uppdrag. Den brittiska sjuksköterskan Claire Paige, som spelas av Olivia Williams, och två sårade soldater hämtas upp. De hävdar att de har blivit torpederade av en tysk ubåt. Besättningen ombord på Tiger Shark blir genast illa till mods av att ha en kvinna ombord. Enligt gamla sägner är det nämligen ett oturstecken.

Märkliga händelser

Ett tyskt krigsskepp befinner sig i närheten när ubåten plockar upp de nödställda och jagaren fortsätter sedan att dyka upp från ingenstans och sätta press på ubåten. Under tiden inträffar allt märkligare händelser som karaktäriseras av underliga ljud, dödsolyckor och mekaniska problem. Samtidigt ställer sjuksköterskan konstiga frågor om ett specifikt dödsfall ombord. Löjtnant Brice, Bruce Greenwood, upptäcker slutligen att en av de räddade männen är en tysk krigsfånge.

Filmen ger uttryck för den ångest som små trånga utrymmen kan ge och här kommer verkligen ubåten som rekvisita till sin rätt. Djupt under ytan kämpar besättningsmännen med oförklarliga olyckor och en gastkramande skräck. Vem kan man egentligen lita på? Vem är vän och vem är fiende? Det mörka djupet som omger undervattensfarkosten skapar en kuslig stämning och en obehaglig känsla av maktlöshet sveper in USS Tiger Shark i en ogenomtränglig mardröm. Resan hem till Amerika blir allt annat än smärtfri när den ena besättningsmedlemmen efter den andra avlider under mystiska omständigheter.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy