Queen Elizabeth 2

Det ståtliga kryssningsfartyget Queen Elizabeth 2 var ett mycket berömt transatlantiskt passagerarfartyg och det sista i sitt slag. Det ståtliga och berömda linjefartyget var i drift från 1969 till 2008 och förkommer inte bara i historieböckerna utan även i diverse filmer och tv-serier. Inte minst är Hyacinth Bucket i den engelska komediserien “Keeping up appearences” fullkomligt besatt av QE2. Serien sändes under 5 säsonger med start 1990 och medelklassdamen Hyacint försöker ständigt låtsas som att hon tillhör den brittiska överklassen.

Oceantrafik

Fartyget ägdes av det anrika Cunard Line och trafikerade den berömda rutten från Southampton till New York. 1986 byttes det gamla ångmaskineriet ut mot dieseldrift. Den gamla transatlantiska ångaren hann med hela 25 kryssningar runt jorden och över 2,5 miljoner människor i sina hytter, däck och matsalar. Otaliga celebriteter färdades på lyxiga kryssningar och äventyr med QE2. Naturligtvis har drottning Elizabeth II rest med fartyget som också har fraktat prinsen och prinsessan av Wales, Prins Charles, Elton John, Elisabeth Taylor, Peter Sellers, Mick Jagger, David Bowie, Bill Cosby, Meryl Streep och många fler.

Flytande lyxhotell

Förutom extravaganta hytter och exklusiv service kunde Queen Elizabeth 2 även stoltsera med legendariska restauranger som bland annat Caronia, Mauretania, Lido och Queen Grill. I det magnifika Queen Room kunde celebriteterna njuta av afternoon tea som serverades av servitörer i fläckfri frack med vita handskar. I bakgrunden spelades pianomusik, violin eller harpa. Naturligtvis bjöds det även på dans under kvällen då drottningens rum förvandlades till en balsal.

Ombord fanns allt man kunde behöva för transporten över Atlanten. Här fanns bibliotek, frisörer, läkare, teater, casinon, sportcenter och konferensanläggning. Det fanns också en hel del kungliga referenser i form av tavlor, skulpturer, montrar och utställningsföremål ombord. Inte minst bar salonger och hytter kungliga namn och den brittiska monarkin hyllades till fullo. Skeppet byggdes vid det anrika skeppsvarvet John Brown and Company i Skottland och den transatlantiska ångaren andades svunna tider och hade en historisk anknytning till giganter som Titanic och en era som för länge sedan har flytt.

Museum i Dubai

Fartygets meritlista inkluderar även att ha tjänstgjort som transportfartyg under Falklandskriget. Den sista kryssningen gick av stapeln 2008 och QE2 såldes till Dubai. Fartyget genomgick en omfattande renovering och fungerar nu som museum och hotell i marinan Port Rashid sedan 2018.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy