M/S Scandinavian Star

Historien om M/S Scandinavian Star är både brokig och förbryllande. Ombord olycksnatten den 7 april 1990 fanns 99 besättningsmän och 383 passagerare. Majoriteten var pensionärer och barnfamiljer. Totalt omkom 159 människor, men bara två av de omkomna var besättningsmedlemmar.

M/S Massalia

Innan fartyget sattes i trafik i Norden tillhörde det ett karibiskt rederi under namnet M/S Massalia och var i bedrövligt skick. 1990 började det omdöpta fartyget sin rutt över Nordsjön mellan Norge och Danmark. Sex dagar efter köpet eldhärjades det under mystiska omständigheter.

Brandnatten

Vid tvåtiden på natten den 7 april upptäcktes den första branden i en skräphög på fjärde däck. Besättningen var ny och helt utan erfarenhet. Med endast ett par dagars skeppsträning och ingen brandövning stod de handfallna. Branden släcktes av några driftiga passagerare och inrapporterades. Strax efteråt började det brinna på tredje däck, men den här gången hann elden sprida sig ordentligt innan det undermåliga brandlarmet sattes igång. Tjugo minuter senare var branden bortom all kontroll. Personalen nödanropade Norge och meddelade att de var på väg att sjösätta livbåtarna.

Mordbrand och sabotage

Bara någon vecka innan sabotaget hade fartyget försäkrats till skyhöga belopp. 2016 uttalade fartygsinspektören för den danska sjöfartsstyrelsen sin övertygelse att någon ur besättningen hade anlagt bränderna.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy