M/S Costa Concordia

Den 13 januari 2012 skakades det italienska rederiet Costa Cruises av en kostsam skandal och en tragisk olycka när kryssningsfartyget M/S Costa Concordia gick på grund strax utanför Toscana vid ön Giglio. Ombord fanns 4234 människor och 32 av dem omkom.

Oaktsam kapten

I efterhand har det kommit fram att haveriet var helt och hållet onödigt. Kapten Francesco Schettino ville imponera på en arbetskollega som bodde i närheten av ön Giglio och styrde medvetet alldeles för nära. Tyvärr råkade han gira Costa Concordia rakt in i en klippa. Fartyget gled över på ena sidan och började ta in vatten. Det skulle dock visa sig att det inte var första gången som den våghalsige kaptenen hade frångått maritima protokoll. Hela 52 gånger på ett år hade olika avvikelser registrerats via fartygssystem. 2015 dömdes han till en 16-årig fängelsedom för att ha vållat flera människors död, för att ha orsakat olyckan samt för att han övergav fartyget innan alla passagerare var evakuerade.

Dokumentärer

2013 inleddes det stora miljardprojektet med att bärga fartyget. Det har gjorts både filmer och dokumentärer om haveriet och bärgningen. På Discovery Channel kan man se dokumentärerna “Cruise Ship Disaster: Inside The Concordia” och “Inside Raising the Concordia” som förklarar vad som hände. Filmerna innehåller också intressanta intervjuer med både experter och överlevande.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy