S/S Hansa

Den 24 november 1944 inträffade den så kallade Hansakatastrofen. Passagerarbåten S/S Hansa var på väg till Visby på Gotland med post och försändelser från fastlandet i Nynäshamn. Båten sänktes av en sovjetisk torped och förliste omedelbart. Endast två av de 86 passagerarna överlevde.

Vrakletarna

Det skulle dröja många år innan man hittade fartyget och fick veta mer om vad som hade hänt. Man hade visserligen de båda chockade överlevandes vittnesmål om en oprovocerad attack. 1988 upptäckte forskningsfartyget Altair vraket hela sju kilometer bortom den beräknade torpedpositionen som vid det laget hade avfyrats av okänd makt. Först 1990 när svenska journalister fick tillgång till ryska arkiv kunde man verifiera att den ryska ubåten L21 hade sänkt Hansa i Östersjön.

2007 undersöktes vraket vidare av Deep Sea Productions och man filmade med undervattensrobot samt tog en hel del bilder. Själva materialet kom sedan att ligga till grund för ett avsnitt av tv-serien “Vrakletarna”.

Utredningskommission

Hansakatastrofen innebar landssorg i Sverige och antalet omkomna var omfattande och oväntat. Samma år tillsattes en utredning för att ta reda på vad som hade hänt. Bland annat ville man veta om sprängämnet nitrolit, som fraktades i lasten, hade kunnat utlösa en explosion. Man kom fram till att det var otänkbart eftersom explosionen hade inträffat en meter under vattenytan på babord sida. Efter undersökningar av splitter på plats kom man till slutsatsen att en främmande makt hade torpederat Hansa och orsakat sänkningen.

Kusliga detaljer

I december samma år anträffades en väggklocka från Hansas radiohytt. Klockan hade stannat 05.57. Nu kunde man fastställa att fartyget förliste runt detta klockslag den 24 november med 84 sovande passagerare i sina hytter. Vittnesmålen från andrestyrman och officeren berättar att fartyget plötsligt skakades av en explosion som klöv det mitt itu. På ett par minuter sjönk det till Östersjöns botten. Besättningsmännen hade tur och lyckades sjösätta en livflotte där de anträffades av undersökningsplanet “Örnen” sex timmar senare.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy