In the Heart of the Sea

2015 släpptes äventyrsfilmen In the Heart of the Sea som bygger på en faktaroman av Nathaniel Philbrick. Både boken och filmen handlar om valfångarfartyget Essex som krossades av en ilsken val den 20 november 1820 i Stilla Havet. De båda skildringarna bygger med andra ord på verkliga händelser och talar sitt tydliga språk. Man bör inte reta upp havets jättar. Samma händelse inspirerade författaren Herman Melville att skriva romanen Moby Dick.

Valfångare på drift

Efter månader på Atlanten utan jaktlycka beger sig Essex mot Stilla Havet istället där valfångaren slutligen stöter på ett valstim. Tyvärr lyckades förste styrman reta upp en ovanligt stor kaskelotval som följde efter den mindre harpunbåten tillbaka till fartyget. Den vansinniga valen krossade fartyget fullständigt. Besättningen lyckades rädda sig ombord på tre mindre båtar. Redan efter en vecka var maten slut. Valen ville dock inte ge sig utan förföljde och attackerade båtarna som räddade sig iland på ön Henderson Island där de kunde hitta lite proviant. När de återigen var utan mat bestämde de sig för att ge sig av, men båtarna kom ifrån varandra. En båt försvann för alltid i havet, medan den andra räddades av ett annat valskepp två månader efter katastrofen. Den tredje båten tvingades till kannibalism innan de överlevande slutligen räddades.

Ögonvittnesskildring

Filmens handling bygger på en ögonvittnesskildring som återges av den åldrade skeppspojken Thomas Nickerson som spelas av Tom Holland. 1850 besöker Herman Melville hans värdshus och erbjuder honom en rejäl summa pengar för att berätta vad som verkligen hände med valfångarskeppet Essex. Han berättar hur Chase till slut hade ett avgörande ögonblick med valen då han lät den leva och slippa undan.

Herman Melville spelas av Ben Whishaw, Chris Hemsworth har huvudrollen som styrman Owen Chase och Benjamin Walker spelar kapten George Pollard. Filmen fick blandad kritik men dess historiska värde gör den spännande även om historien har broderats ut.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy