Harald Hårfagre

Mellan 2010 och 2012 byggdes det största vikingaskeppet i modern tid på uppdrag av den norske miljonären och historiefantasten Sigurd Aase. Skeppet döptes till Draken Harald Hårfagre efter Norges första kung på 900-talet. Skeppet provseglades under 2013 och tanken var att det skulle följa i vikingarnas spår på väg mot upptäckten av den nya världen.

Skeppet

Hårfagre är ett så kallat långskepp av ek med silkessegel från Indien. Den imponerande masten är drygt 24 meter hög. Själva skeppet är 35 meter långt, 8 meter brett och är utrustat med 25 par åror. Varje åra kan ros av två män och hela skeppet har plats för 100 roddare. Bygget samlade historiska experter inom en rad olika områden och man hämtade inspiration och information från historiska källor, berättelser och arkeologiska fynd för att bygga skeppet.

Expeditioner och äventyr

Mellan 2014 och 2018 har Hårfagre varit ute på diverse expeditioner och äventyr. Under den första långseglingen till England gick masten sönder och man fick införskaffa en ny från Skottland. 2016 satte skeppet segel över Nordatlanten i vikingen Leif Erikssons kölvatten. Färden gick mot New York i USA via Island och Grönland. Det öppna skeppet kämpade med hårda vindar, is och kyla. Man hade med sig en följebåt om olyckan skulle vara framme. 2018 blev det visningsturné över hela USA.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy