HMS Endeavor

De flesta har säkert hört talas om HMS Endeavor och den brittiske upptäcktsresanden kapten James Cook. Fartyget var med andra ord ett engelskt forskningsfartyg som kom att utforska Stilla Havet i en omfattande expedition under åren 1769-1771.

Tahiti och Terra Australis

Endeavours första resa beställdes av Royal Society och James Cook befordrades till kapten och fartygschef. Första anhalten av expeditionen gick till ön Tahiti där sällskapets medlemmar skulle observera planeten Venus passera solen 1769. Därefter var tanken att man skulle leta efter den mytomspunna kontinenten Terra Australis. Ombord fanns bland annat svensken och botanikern Daniel Sollander tillsammans med astronomer, vetenskapsmän och illustratörer. Sökandet efter kontinenten ledde till att man fann och kartlade Nya Zeelands kuster och i april 1770 var HMS Endeavour med besättning det första fartyget som någonsin nått Australiens östkust. James Cook gick iland på det numera berömda Botany Bay. Två månader senare var katastrofen inte långt borta när fartyget strandade på Stora Barriärrevet. Besättningen lyckades dock hitta en smal lucka och efter nödtorftiga reparationer kunde de fortsätta expeditionen via Cookpassagen. I juli 1771 nådde man återigen brittisk hamn i Woolwich efter nästan två år till sjöss.

Vidare öden och äventyr

För Endeavours del var de stora upptäckternas seglatser över, även om de fortsatte för kapten James Cook. Cook utforskade världshaven under ytterligare två expeditioner men med andra fartyg. Fartyget fick istället tjänstgöra fram och tillbaka till Falklandsöarna under några stillsamma år. 1775 såldes HMS Endeavour till en privat och anonym köpare. Arkiv berättar dock att fartyget senare döptes om till Lord Sandwich och att det användes som trupptransport under det Nordamerikanska frihetskriget som pågick 1775 till 1783.

För Endeavours del tog dock resan slut i Narragansettviken i Rhode Island 1788 då fartyget sänktes i en stridsblockad. Man vet inte exakt var vraket befinner sig, men det tros ligga någonstans i hamnen i Newport Harbour, USA.

Historiska insatser

Det tragiska ödet till trots har historieböckerna ändå inte glömt det stolta flaggskeppet HMS Endeavour och alla upptäckter i hennes kölvatten. De reliker som man lyckades bärga efter haveriet återfinns på museer världen över. Bland annat räddade man ett ankare och sex av segelfartygets kanoner. Dessutom finns de levande skildringarna i kapten James Cooks dagböcker. 1994 byggdes en kopia till fartygets ära som ligger förtöjd intill det nationella sjöfartsmuseet i Sydney, Australien. Fartyget fungerar som ett museum och 2019 seglade kopian runt Australien för att fira James Cooks upptäckt för 250 år sedan.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy